HELORO HU Kft.
Szent István krt.18.fsz.3/a
1137 Budapest
Magyarország

Fax: +36-1/270-9047
Mob.: +36-70/621-2182
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
TROCELLEN a világban:

Az ökoelem rövid története

Az első ökoelemekből álló épületek 1945 után Nagy-Britanniában készültek. A know-how megszerzése és a saját gyártási technológia kifejlesztése után 1999-ben a cseh Ekopanely CZ s.r.o. kezdte meg a táblák gyártását „ekopanel“ márkanév alatt. 2008-ban az ökopanel elnyerte a Cseh Tudományos Akadémia díját, mint alacsony energia-igényű és passzív faépítmények építésére alkalmas környezetbarát építési termék. A termékek egy részét az Európai Unión belüli és azon kívüli piacra is exportálják, nevezetesen Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna, Svájc és Oroszország  területére.

Az ökoelem egy környezetbarát diffúziósan nyitott építési panel. Magas homérsékleten és nyomáson préselik gabonaszalmából, kötoanyagok nélkül, újrahasznosítható kartonnal ragasztva.A HELORO HU Kft. az építőiparban folytatott tevékenysége során energiatakarékos, környezetbarát technológiával dolgozik, melynek köszönhetően ügyfelei számára egészséges életteret, kényelmet, energia- és költségmegtakarítást biztosít, teszi mindezt elérhető áron.

Az ökoelem főbb jellemzői

  • természetbarát és 100%-ban újrahasznosítható
  • tűzálló
  • kiváló hő- és hangszigetelő
  • szilárd, robosztus és mechanikailag ellenálló
  • igény szerint méretre vágható
  • könnyen formálható kézi szerszámok segítségével is
  • páraáteresztő

 

100%-os ökológiai termék, 100%-os ökológiai házak

Az ökopanel magvát szalmából préselik magas nyomás és hő hatása mellett, mivel nem tartalmaz semmilyen kötőanyagot és festéket. Ezt a magot reciklikált, a legszigorúbb higiéniai követelményeknek megfelelő vékony rétegű papírkartonnal ragasztják le. Mivel a szalma és a papír szerves anyagok, ezért az építmény elöregedése után könnyen likvidálhatók, az ökopanel teljes mértékben újrafeldolgozható és ennek köszönhetően ökológiai terméknek minősül. A megrendelő számára az ökopaneleket kivánt méretre vágva szállítják, ezáltal minimálisra csökken a hulladékmennyiség és a költségek is.


EKOPANELY CZ cég emellett elszállítja a szerelésnél keletkezett hulladékot, amelyet ismételten felhasznál a gyártási folyamatban. Megtisztítás után komposztálására is lehetőség van. Ezek a tulajdonságok teszik az ökopanelt gyakorlatilag hulladékmentes építőanyaggá. Ezzel a jelenleg használatos építőanyagok közül valóban kevés dicsekedhet, annak ellenére, hogy gyártóik gyakran nevezik ezeket ökológiai, illetve újrahasznosítható termékeknek.


OSB lapok, gipszkarton, a habbeton és egyéb különféle „korszerű“ anyagok esetében az újrahasznosítás a felhasznált nyersanyagok, kötőanyagok és vegyi anyagok miatt jelent problémát, illetve gyakorlatilag megoldhatatlan.


Ezek gyártása ráadásul  - összehasonlítva az ökopanel gyártásával - energetikai szempontból jóval igényesebb, gyártási folyamatuk során vegyi anyagokra is szükség van és gyakran keletkeznek mérgező hulladékok is.  Egy négyzetméternyi ökopanel gyártásánál 2,5 kW villanyenergiát használnak el. Csak összehasonlításként emlÍtjük, hogy egy gyorsforraló megközelítőleg 2 kW villanyáramot fogyaszt, egy átlagos háztartási sütő pedig 2,2 kW-ot. A CO2 kibocsátás szempontjából a szalma, mint a természetes anyagok többsége, negatív értéket mutat. Ez azt jelenti, hogy a gyártás során nem keletkezik nagyobb mennyiségű széndioxid, mint amennyit a növény rostjai tartalmaznak.


Ezért az ökopanelból készült ökoházak a természetes anyagokból álló szigeteléssel és az agyagos vakolattal egyértelműen a fejlődési trendhez sorolhatók, hiszen az építkezés során a lehető legnagyobb mértékben felhasználásra kerülnek a természetes anyagok, amelyek kellemesebb és egészségesebb klímát biztosítanak.


Az ökoelemek használata csökkenti a költségeket, továbbá biztosítja a minőségi és takarékos lakhatást

Az első helyen kell említeni a hőtárolási képességet, amely jelentősen csökkenti a fűtési költségeket. Ezen oknál fogva az ökoelemek elsősorban energiatakarékos épületekhez készülnek. Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően önhordó válaszfalakat lehet belőlük kialakítani tartókonstrukciók nélkül – így jelentős költségmegtakarítás érhető el. Hőtároló képességének köszönhetően az ökoelemek alkalmazhatók tetőterek beépítésére, ahol hozzájárulnak azok hőstabilitásának a megteremtéséhez. Az ökoelemek nem közvetítik a felszínre a rezgéseket és a szerkezeti mozgásokat. Ennél az oknál fogva  a felület nem deformálódik, nem keletkeznek rajta repedések.

Jelenleg Csehországban ökoelemekből mintegy 350 épület készült és számtalan egyéb esetben használták fel, mint például padlásszobák, mennyezetek, válaszfalak, padlózatok, szarufa (rafter) szigetelések, térelválasztó beépítések stb. konstrukcióinál.

Mivel a papír és a széna szerves anyagok, és az épület elbontása után könnyen megsemmisíthetők, így az ökoelem teljes mértékben újrahasznosítható (A felületi kezelések nyomának eltávolítása után akár komposztálhatók is. A gyártó további felhasználás céljára átveszi a maradékokat is.). Mindez teszi az ökoelemet praktikus hulladékmentes építőanyaggá.

Magas páratartalom esetén a belső pórusos réteg felszívja a nedvességet, és alacsony páratartalom esetén felengedi azt. Ez a rendszer főleg a téli fűtési szezonban befolyásolja kedvezően a beltér mikroklímáját.