HELORO HU Kft.
Szent István krt.18.fsz.3/a
1137 Budapest
Magyarország

Fax: +36-1/270-9047
Mob.: +36-70/621-2182
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
TROCELLEN a világban:

Hőtulajdonságok

Az ökopanelnak a puhafával megegyező akkumulációs képességei vannak! Összehasonlítás a specifikus hőkapacitás J/kg K alapján:

eko01
A préselt, sűrített szalmamag az ökopanelnek nemcsak átlagon felüli hőizolációs képességet, hanem akkumulációs képességet is biztosít. Specifikus hőkapacitása a puhafáéhoz hasonlítható, ami megközelítőleg 2400 J/kgK, ezért az ökopanelból készült építmények jobban megbirkóznak a gyors hőmérsékletingadozással, aminek következtében lényeges megtakarítást érhetünk el a fűtési költségek terén. Az ökopanel esetében a hőmérsékleti amplitúdó 11,8 óra késésben van, ami azt jelenti, hogy a hő ilyen időtartamú késéssel hatol be az objektumba. Nyáron tehát az épület reggelre kihűlik és ez a hűvösség egészen estig kitart. Télen viszont a ház napközben felmelegszik a fűtés által és ezt a meleget a ház reggelig megtartja, még abban az esetben is, ha este leállítják a fűtést. Ezért az ökopanel alkalmazása racionális megoldás a tetőtérben kialakított lakóterek számára, mivel a tetőtéri lakótérben gyakran akadnak gondok a nyári időszakban a hőstabilitással. Az OSB-lap vagy a gipszkarton nem rendelkezik ilyen akkumulációs képességgel, ezért a tetőterekben velük együtt farostos szigetelést használnak ezen anyagok akkumulációs képességeinek javítására, amivel azonban a költségek is növekednek. Pénzügyi szempontból is előnyös ezért az ökopanel egyedüli alkalmazása, ami lényegesen olcsóbb is, mint az erre a célra alkalmazott Hofatex.


Az ökopanelek szigetelőképességükkel segítenek kiküszöbölni a hőhidak létrejöttével kialakult veszteségeket, okozza azokat akár maga a konstrukció, vagy a szigetelésben keletkezett hibák.


Rostos jellegüknek köszönhetően a szalmából készült termékek alacsony hővezető képességgel rendelkeznek és áteresztik a párát. Az ökopanel kedvező tulajdonsága, hogy megnövekedett páratartalom mellett felveszi a nedvességet belső pórusaiba, majd a levegő páratartalmának csökkenése esetén pedig felszabadítja a környezetébe. Ez a mechanizmus kedvezően befolyásolja a mikroklímát a beltérben, főleg télen, amikor a fűtésből adódóan hosszú távra csökken az objektum belterének páratartalma.


Elmondható hát, hogy az ökopanelek amellett, hogy kedvezően befolyásolják az épületek hőmérsékleti stabilitása szempontjából a klímát, lényegesen hozzájárulnak az egészséges környezeti viszonyok kialakulásához, tehát a lakók egészségéhez is. Ennek köszönhetően az ökopanelek kiválóan alkalmasak energiatakarékos házak építéséhez. Egy konkrét bungalló típusú épületnél 150 négyzetméternyi beépített terület esetén az infravörös rendszerű fűtési költségek 9600-12000 forintig terjednek havi lebontásban. Ez az összeg az egész házra vonatkozik.


Viszont nemcsak az alacsony energiaigényű és passzív házaknál hasznosítjuk a hőizolációt és az ökopanelek akkumulációs képességeit. Az ökopanelek a fűtési költségek megtakarítását eredményezik mindennemű alkalmazásukkal, akár a már meglévő falak belső burkolásával.