HELORO HU Kft.
Szent István krt.18.fsz.3/a
1137 Budapest
Magyarország

Fax: +36-1/270-9047
Mob.: +36-70/621-2182
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
TROCELLEN a világban:

Általános felületkezelési munkálatok

Hasonlóképpen, mint a gipszkarton, a gipszrost és a farost OSB-lapok, valamint a növényi anyagok többsége, az ökopanel is védelmet igényel a víz hatásaival szemben. A lapokat tehát lehet külső alkalmazásban is használni, ám gondoskodni kell arról, hogy ne legyen kitéve a víz hatásának. Amennyiben megfelelően van megtervezve a falak összeállítása, az épület szakmai szempontból jól van megépítve és alkalmazták a megfelelő felületkezelést, a nedvesség nem okoz problémát a falakban. Amennyiben az építők tartják magukat az ajánlott felületkezelési módszerhez, az ökopaneleket gond nélkül alkalmazhatják nedvességnek fokozottan kitett helyiségeknél is, mint például a fürdőszoba, vagy a konyha. Fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy hasonlóan, mint az előbbiekben felsorolt anyagok esetében is, az ökopaneleket sem lehet szellőzetlen, vagy állandóan nedves közegben használni.

Általánosan elmondható, hogy az ökopanel felületkezelési módszerei nagyon variábilisak és különböző gyártóktól származó különböző rendszerek alkalmazhatók hatékonyan. A felületkezelés nem követelhet speciális hozzáállást, vagy előkészületeket és az ökopanelek különböző alkalmazásainak esetében kevés eltérést mutat. Lényege röviden a penetrációban, valamint a rések gondos betöltésében és az utolsó penetráció után teljes felületen történő gittezésben rejlik. Erre a rétegre már aplikálható a végső felületkezelés, amelynek nincsenek olyan korlátai, mint az OSB-lap, vagy a gipszkarton esetében. Az ökopanel ugyanis lehetővé teszi a hagyományos felületkezelési módok alkalmazását, mint például a festés, csemperagasztás, tapétázás vagy stukkó felhelyezése. Beltérben alkalmazhatunk mészstukkót is. A külső homlokzatra azonban inkább korszerű szilikátos vagy szilikonos vakolatot használjunk, amely légáteresztő, de nem ereszti át a nedvességet.

Nagyon népszerű az ökopanel és az agyagos vakolat párosítása. Főleg azok részére, akik építkezésük során maximálisan szeretnék kihasználni a természetes anyagokat, hogy kellemesebb és egészségesebb környezetet nyerjenek, kidolgoztak egy technológiai felületkezelési eljárást ökopanel és agyagvakolat párosításban Picas néven. Ezen a márkanéven a RIGI nevű cég csak természetes alapanyagok, vegyszermentes anyagok felhasználásával készült agyagvakolatok széles skáláját kínálja. Az ökopanelek szilárdak, de ellentétben a gipszkartonnal, mégis rugalmasak, ezért nem vezetik át a konstrukció mozgását, vagy vibrációját a felületre.

A csavarok, amelyekkel az ökopaneleket a konstrukcióhoz erősítik, egy lényegesen szívósabb magban helyezkednek el, így vibráció esetén nem károsítják a már befejezett, felületkezelt falat. Ennek eredményeként a hő hatásainak fokozottan kitett épületrészekben, mint amilyen például a beépített tetőtér, nem kerül sor a felületi kezelés deformálódására.

Felületek

A panel konstrukcióban való elhelyezése után azt minél hamarabb penetrálni kell, védve ezzel az eső káros hatása ellen (nedvesség). A jelentéktelen nedvesség nem árt a panelnak, de a hosszan tartó esőzés annál inkább. Az első panelréteg elhelyezése után minél hamarabb penetrálni kell legalább az első réteget! A külső panel (nedves környezetben – konyha, fürdőszoba) elhelyezése után azt kétszer kell penetrálni – hengerrel penetrálószerrel, melyet 1:3 arányban vízzel higítunk – miután az első réteget hagytuk megszáradni, felkerülhet a második is. Az így kezelt panel vágott felületét flexibilis gittel kezeljük (csak a vágások mentét 100-200 mm szélességben. A gitt megszilrádulása után a panel belső falát harmadszor is penetráljuk. Ezt követően az egész felületet kezeljük gittel. A végső felületi kezelés lehet bármilyen – szilikátos, vagy szilikonos vakolat, stukkó... (viszont mindenképpen biztosítani kell a konstrukció diffúziós nyitottságát.)

Megjegyzés: A felületi kezelés után, amennyiben lehetséges, mindig egyazon gyártó termékét ajánlatos felületi kezelésre használni. Több gyártó termékeinek kombinálása esetén előfordulhat, hogy az egyes rétegek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Így megelőzhetők a reklamációs gondok és elsősorban az ezzel kapcsolatos kellemetlenségek (köztük a felület ismételt kezelésének szükségessé válása). Az ökopanelek felületkezelésében nincsenek megszorítások. Viszont a felületkezelésre maximális figyelmet kell fordítani. Az első lépés a megfelelő készítmény megválasztása. Abban az esetben, ha nem az általunk ajánlott gyártót választják, gondosan tanulmányozzák át a választott termékkel kapcsolatos minden tájékozatót, vagy forduljanak a gyártó szaktanácsadójához. Neki ki kell tudnia választani az általunk ajánlott felületkezelő rendszerek megfelelőjét. Emellett természetesen mi is ajánlhatjuk a megfelelő felületkezelési módszert, közvetlenül az ökopanel szállításakor, amivel megkönnyítjük a választást. A leggyakrabban használt felületkezelési módszerek a következők:

Festékek

Általánosan alkalmazott felületkezelés, mely nagyon egyszerű, viszont megköveteli a felület alapos előkészítését.

Vékony rétegű belső vakolatok

Általános, leginkább elterjedt módja a felületkezelésnek. Az ökopanel penetrált felületére és a kitöltött résekre flexibilis cementragasztót viszünk fel, üvegszálas hálóval ellátva. Erre a felületre már közvetlenül lehet stukkózni, csempézni. A felületkezelési módozatok teljes választékát kedvező áron kínáljuk önöknek. Ennek köszönhetően időt és energiát takarítanak meg, mert nem kell keresniük a megfelelő anyagot. Bővebb tájékoztatást telefonon vagy e-mailen keresztül adunk.

Vékony rétegű külső vakolatok

A külső vakolatok felvitelénél nagyon fontos a felület előkészitése, a felületkezelés minősége és a felhasznált anyagok megfelelősége. Rendszerünkhöz ajánljuk például a Baumit Open terméket.CsempékA csempézéshez alaprétegül a penetráció szolgál, erre húzunk egy vékony rétegű cementragasztót üvegszálas hálóval.

Tapéták

Elegendő felületkezelési mód a rések kitöltése és természetesen a penetráció.

Festékszórás

Hasonlóan, mint a tapéta esetében, elegendő előkészíteni a felületet üvegszálas hálóval, gipszgittel kitöltve az ökopanelek közötti réseket. További eljárás már a festékszórás módjától függ (Variopaint).

Agyagos vakolatok

Az agyagos vakolatok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a megrendelők körében. Az agyagos vakolatok alkalmazása a műszaki leírás alapján történik.

Gipszkarton lappal történő burkolás

Az ökopanel felületkezelésének legegyszerűbb módja. A gipszkartonnál használatos hagyományos csavarokkal közvetlenül az ökopanelhez rögzíthetjük, megközelítőleg kilenc darab 4x45 mm-es csavarral.

Szalagparkettával történő burkolás

Ez a felületkezelési mód szintén egyszerű. Elég elkészíteni a megfelelő rácsozatot a szalagparketta beágyazásához, amelyhez szögbelövő pisztollyal rögzítjük a szalagparkettát.