HELORO HU Kft.
Szent István krt.18.fsz.3/a
1137 Budapest
Magyarország

Fax: +36-1/270-9047
Mob.: +36-70/621-2182
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
TROCELLEN a világban:

Alkalmazási lehetőségek

A fal kerületi konstrukciója
Házépítésnél az ökopaneleket főleg a falkonstrukciók burkolására használják. Alkalmasak nemcsak családi házakhoz, vagy faházakhoz, hanem mivel ezeknél a konstrukcióknál nagy hatékonyságú hőszigetelés alkalmazható, kitűnően megfelelnek az alacsony energiaigényű és passzív házaknál is. Egy ökopanelból készült hagyományos fal egy külső ökopanel rétegből - hőszigetelő rétegből -, egy második egységes ökopanelizolációs rétegből és egy harmadik ökopanel rétegből tevődik össze, mely harmadik réteg a villanyvezetékek és vízvezetékek elhelyezésére szolgál. Az így kialakított „szendvics” minimum 160 mm vastagságú izolációval eleget tesz az alacsony energiaigényű ház követelményeinek és diffúziósan nyitott konstrukció. Eleget tesz továbbá a tűzbiztonsági követelményeknek, előírásoknak, miszerint első rétegén 45 percig képes ellenállni a tűznek. A fal összeállítását a beruházó, vagy a tervező egyedi követelményeihez is lehet alakítani.

Az ökopanelek, mint panelépítő-rendszerek, vagy mint egyszerű rendszerek, behelyezésükkel és összekapcsolási módjukkal nem követelnek külön szaktudást és gyorsan összeállíthatók. Minden ökopanel megközelítőleg három négyzetméternyi területű és összeszerelése perceket vesz igénybe. Az ökopaneleket kívánt hosszúságra és szélességre vágva is meg lehet rendelni, aminek következtében minimálisra csökken a hulladék mennyisége a vágásnál és a szabásnál.

Az ökopanel egyszerű szerelése lehetővé teszi a gyors átépítéseket és a falak javítását olyan, a háztartásban előforduló események után, mint például a fürdőszoba elárasztása. Árvíz esetén, amikor az egész épület vízbe került, nagyon egyszerűen és gyorsan megvalósítható a kiszárítás, és az egész objektum helyreállítása az ökopanel sérült részeinek kivágásával és újakkal történő pótlásával. Ezt a helyreállítást általában néhány nap, esetleg hónap alatt meg lehet valósítani az átnedvesedett falak hosszan tartó és körülményes szárítgatása helyett.

Az ilyen konstrukció további előnye, hogy az ökopanelek szigetelő képességükkel lefedik a hőhidakat, amelyek a szigetelésnél, illetve magának a konstrukciónak a szerelésénél keletkeztek. Mindez nem várható el a gipszkartontól, vagy a gipszrostlemezektől, amelyek nem hőszigetelőek, ellenkezőleg, alkalmazásuk hibájából adódóan gyakoriak a hőveszteségek.

Az ökopanel akkumulációs képességei külső falakként használva stabilizálják a beltér hőmérsékletét a nyári hónapokban, és fűtési költségeket takarítanak meg télen. Az ökopanel specifikus hőkapacitása hasonló a puhafáéhoz és magasabb, mint a betoné, gipszé vagy a polisztirolhabé. A szalmaszálas jellegének köszönhetően az ökopanel páraáteresztő. Így az ökopaneleket gond nélkül alkalmazhatjuk a diffúziósan nyitott konstrukcióknál. A levegő páratartalmának megnövekedésekor az ökopanelek elnyelik a nedvességet a szalmaszálak belső pórusos struktúrájába, a nedvesség csökkenése esetén pedig felszabadítják a környezetükbe. Ez a tulajdonság kedvezően befolyásolja a beltéri mikroklímát, optimálissá teszi a páratartalmat főleg télen, amikor a fűtés következtében az épületekben csökken a levegő nedvessége.

Az ökopanelek felhasználhatók falak szerelésénél és bármilyen típusú faépítmény szigetelésénél (alacsony energiaigényű faépítmények, passzív faházak és hasonlók). Felhasználhatók mindenütt, ahol minőségi, tartós alapanyagból gyors és egyszerű eljárással akarunk építkezni. Ugyancsak alkalmazhatók összeszerelhető házaknál is. Az alábbiakban bővebben szólunk a legelterjedtebb alkalmazásokról.

Válaszfalakként való alkalmazása az ökopanel felhasználásának legelterjedtebb módja. Magas mechanikai ellenállóképességének, valamint önhordóképességének köszönhetően nem szükséges egybeépíteni fő tartószerkezettel,  így a beruházó 15 százalékos anyagköltség-megtakarítást ér el. Ráadásul az ökopanel megfelelő hosszúságúra vágva rendelhető, ezáltal nem keletkezik jelentős mennyiségű hulladék. Ugyancsak szükségtelenné válik a helyszínen való bonyolult formára szabás, mely például a gipszkarton esetében porkeltő, károsíthatja a belteret és a berendezést. Mindez, az elhelyezés és az összekapcsolás nagyon egyszerű módja az ökopanel esetében garantálja az egyszerűséget és a gyorsaságot a munkálatok során.

Ajánlatos a dupla fal alkalmazása a hatékonyabb zajszigetelés, az elektromos vezetékek egyszerűbb szerelése és az egyszerűbb összeállítás érdekében. A kettős fal zajszigetelő képessége felületi megmunkálás nélkül 45 dB. Ez megfelel 50 cm vastag Ytong Feta habbetonfal hangszigetelő képességének. Összeállítása azonban sokkal egyszerűbb és gyorsabb, laikus számára sem okoz gondot.
Az ökopanel első rétegét kapcsok és csavarok segítségével a talajhoz és a mennyezethez rögzítjük. A második réteget egyszerűen az elsőhöz kapcsoljuk csavarok segítségével. Mivel az ökopanelt egyszerű kéziszerszámmal lehet méretezni, a villanyszereléshez szükséges vájatokat korongfűrésszel eszközöljük, majd ezt követően kibéleljük gittel. Az ökopanelnél nem követelmény, hogy az elektromos kábelek dupla takarásúak legyenek. Ez ismét csak csökkenti az építési költségeket. Végül a falat felületi kezeléssel látjuk el. Az ökopanelek a gipszkartonnal és az OSB-lapokkal szemben lehetővé teszik a hagyományos felületi megmunkálást, mint például festést, csemperagasztást, tapétázást, stukkózást. Beltérben alkalmazhatunk mészstukkót is.

Az ökopanelnek még egy óriási előnye van, hogy a berendezések felszereléséhez, például fali szekrények, radiátorok, korlátok, fogantyúk és egyebek, nincs szükség tiplikre. Az általános gyakorlat szerint a csavart előfúrás nélkül, közvetlenül a szalmamagba csavarozzuk. Az ökopanel nagyobb statikus megterhelést képes elviselni, mint a gipszkarton, vagy a farostgipsz-lap. Egy 5x100 mm-es csavaron elbír 75 kg-os terhelést is. Összehasonlításként elmondjuk, hogy egy ökopanelból készült egyszerű fal négyzetméterenként átlagosan 23 kg-ot nyom. Egy farostgipszből készült lap súlya négyzetméterenként 27 kg-nál kezdődik.